Her Yabancı Dil Bilen Tercümanlık Yapabilir mi?

Her Yabancı Dil Bilen Tercümanlık Yapabilir mi?

Belki de tercüme sektörüyle ilgili en merak edilen sorulardan birisidir bu. Her yabancı dil bilen tercümanlık yapabilir mi? Artık dil öğrenme konusundaki destekler çok yüksek düzeylere çıkmış durumda. Ülkenizde ve ya yurt dışında faaliyet gösteren dil okullarına katılabilir, kurs programlarını düşünebilir, özel dersler alabilir ve ya bireysel olarak internet üzerinden bu alanda yayın yapan kişileri izleyerek dil öğrenme konusunda adımlarınızı atabilirsiniz.

Yabancı bir dili en iyi nasıl öğreniriz diye sorarsanız, önce lisans düzeyinde öğrenmek istediğiniz yabancı dilin eğitimini alıp sonrasında o dilin konuşulduğu ülkelerde bir süre yaşamanız desek, yanlış söylemiş olmayız. Ancak her yabancı dil bilen kişinin tercümanlık yapamayacağını söyleyebiliriz. Tercümanlık ister yazılı ister sözlü olsun, dil bilmenin ötesinde kendisini bu konuda geliştirmiş kişilerin yapabileceği bir meslektir.

Karmaşık konular, teknik ifadeler, uzmanlık ve tecrübe gerektiren cümlelerin çevirisi oldukça zordur. İşte bu yüzdendir ki; tercüme büroları kendilerine gelen iş başvurularını kabul etmeden önce aday tercümana bir ve ya daha fazla deneme metni gönderirler. Aday, metnin çevirisini gerçekleştirdikten sonra genellikle sektörde adı ön plana çıkan, tecrübeli bir tercüman editörlük yaparak kişinin bu işe uygun olup olmadığını kontrol ederek karar verme sürecine doğrudan etki eder.

Peki “Her tercüman doğuştan tecrübeli olmuyor ya! ” diyorsanız da oldukça haklı bir soru sormuş olacaksınız. Tercümanlığı meslek olarak seçen ve sektörde kalitesini ispatlamış hangi tercümanla konuşursanız konuşun ortak bir özellikleri olduğunu fark edeceksiniz. Bu ortak özelliğin ise staj yapmak olduğunu söyleyebiliriz. Tercüme bürolarında staj yapan tercümanların, henüz eğitimleri devam ederken dahi sektörü tanımaları, işlerin nasıl yürüdüğünü görmeleri mesleğe 1-0 önde başlamalarını sağlamaktadır.

Toparlamak gerekirse, tercüman olmak yalnızca yabancı dil bilgisine sahip olmak ile değil, aynı zamanda bu mesleği sevmeyi, getirdiği stres ile başa çıkabilmeyi, kendinize sektördeki gerekliliklere karşı yetkinlikler eklemenizden geçen uzun, zor ve bir o kadar da eğlenceli çabaların bütününden geçmektedir.

Anahtar kelimenizi girin