Sözlü Tercüme ve Stres

Sözlü Tercüme ve Stres

Sözlü tercüme denildiğinde çoğu kişinin aklına sadece kelimeleri değiştirerek, yani kaynak dilden hedef dile çeviri yapılarak bu işin tamamlandığı gelir. Ancak tercüme işlemi içinde birçok önemli faktörü barındıran zahmetli bir iştir. Hemen hemen her konu hakkında bilgi sahibi olmak, kelimeleri net ve doğru telaffuz edebilmek, hızlı hareket edip her noktaya dikkat edebilmek gibi daha bir çok meziyet gerektiren bu işte ana koşul kişinin kendini tam olarak işine verebilmesidir.

Bunu yapabilmek için öncelikle çevresel ve kişisel tüm faktörler gözden geçirilmeli kişiyi olumsuz etkileyen gelişmeler tespit edilmelidir . Daha kapsamlı inceleyecek olursak burada amaç insan beyninde dolayısıyla da kişide ki çalışma hayatını etkileyen en önemli etkeni yani psikolojiyi düzeltmektir. Sözlü tercümeye gelecek olursak her işte olduğu gibi tercüme işinde de kişinin psikolojisini etkileyen bir takım etkenler vardır. Bu etkenler arasında şüphesiz en üst sıralara stresi koyabiliriz. Latince “estrica” ve Fransızca “estrece” sözcüklerinden gelen stres kavramı psikolojide sıkıntı yada zorluk olarak tanımlanmaktadır. Stressiz bir insan neredeyse yoktur. Çünkü insan doğası gereği çevresinde olup bitenlere tepki verirler. Eğer stres hiç yoksa kişi tepki veremez çünkü enerjisi yok demektir. Yani ölmüştür. Bu yüzden stresi hayatımızın bir parçası olarak kabul etmeliyiz. Stresten tamamen kaçmanın mümkün olmadığını kabul ettikten sonra yaşantımızı değerlendirerek hayatımızda stresin azalmasını ve bizi daha az

Zaman baskısı, tercümanlarda strese neden oluyor
Zaman baskısı, tercümanlarda strese neden oluyor

etkilemesini sağlamaya çalışmalıyız. Bir tercüman açısında baktığımızda stres asabi, gergin, endişeli, unutkan ya da kafamız karışmış gibi hissetmemize sebep olarak iş esnasında bizi oldukça zorlayacaktır.

Diğer mesleklerde belki bu tolere edilebilir ancak sözlü tercüme de iş esnasında meydana gelecek en ufak hatanın dahi geri dönüşü yoktur. Kısacası bu işi devamlı ve iyi şekilde yapabilmek için sürekli olarak fazla strese sebep olan nedenleri ortadan kaldırarak stresimizi optimum düzeyde tutmalıyız. Bunu yapabilmek sadece iş veya mecburi şeyler değil, beslenme, çeşitli aktivite, eğlence, egzersiz gibi konulara da düzenli olarak vakit ayrılmalıdır.

Fiziksel bir aktivitede bulunmak, egzersiz yapmak, vücudun fizyolojik şartlarını düzene sokmaktadır. Kalp daha rahat oksijen gönderdiği için bireyin zindeliği ve gücü artar böylelikle stres hormonlarından kurtulmak kolaylaşır. Bu koşullar dikkate alındığında kişinin her alanda istediği düzeyde performans sergileyerek kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi kaçınılmaz olacaktır.

Anahtar kelimenizi girin