Uzaktan Simültane Çeviri İle İlgili Yanlış Bilinenler

Uzaktan Simültane Çeviri İle İlgili Yanlış Bilinenler

Uzaktan Simültane Çeviri İle İlgili Yanlış Bilinenler

Pek çok insanın çeviri hizmetleriyle ilgili bildiği yanlış şeyler vardır. Özellikle uzaktan simültane çeviri söz konusu olduğunda bu tür yanlışlar daha da yaygındır. Bu yazımızda uzaktan simültane çeviri ile alakalı bazı yanlış düşünceleri düzeltmeyi amaçlıyoruz. O halde gelin başlayalım.

1. Uzaktan Simültane Çeviri Pahalıdır

Duruma göre değişebilen bir şeydir bu. Klasik simültane çeviri de lojistik nedenler başta olmak üzere pek çok masraf kalemi mevcuttur. Örneğin birkaç günlüğüne ekipman kiralamanın bedeli binlerce dolar olabilir. Ancak günümüzde teknoloji değişiyor ve gelişiyor. Uzaktan simültane çeviri hizmetleri daha ekonomik opsiyonlar vadediyor. Öyle ki uzaktan simültane çeviri hizmetleri, klasik konferans simültane çeviri hizmetlerinden yaklaşık %50 oranında daha ekonomik desek abartmış olmayız.

2. Çevirmen Etkinlikte Hazır Olmak Zorundadır

Bulut teknolojisi sayesinde bugün böyle bir gereklilik bulunmuyor. Yani uzaktan simültane çeviri teknolojisi sayesinde mesleğinde başarılı ve çeviri ekipmanlarını kullanmayı bilen bir çevirmen dilediği yerden çalışabilir. Üstelik bu ulaşım, konaklama, ekipman kirası gibi masrafları da ortadan kaldırır. Çevirmenin bir yerden bir yere seyahat etme zorunluluğu ortadan kalkar. Bu da çevirmenin, çeviri ile alakasız şeylerle uğraşarak enerjisini kaybetmesini önler. Çevirmen bu sayede sadece çeviriye odaklanır ve bu da çeviri kalitesini gözle görülür şekilde artırır.

3. Simültane Çeviri Sadece Önemli Etkinlikler İçindir

Çeşitli masrafları ortadan kaldıran uzaktan çeviri hizmetleri bu şekilde daha uygun fiyatla elde edilebile bir hizmet konumuna gelmiştir. İnsanların farklı dillerde konuştuğu herhangi bir etkinlik için uzaktan simültane çeviri hizmetlerinden yararlanılabilir. Konferanslar, seminerler, çalıştaylar, yönetim kurulu toplantıları, tesis gezileri, online video konferanslar başta olmak üzere birçok alanda uzaktan simültane çeviri hizmetlerinden istifade edilebilir. Yani uzaktan simültane çeviri için bir konferasın en az 500 konuktan oluşması şart değildir. Dil bariyerinin bulunduğu büyük ya da küçük her ortamda uzaktan simültane çeviri hizmetleri kullanılabilir.

4. Teknoloji Çevirmenlerin Yerini Alabilir

Simültane Çeviri Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Simültane çeviri dünyasının duayenlerinden Bill Wood şöyle diyor:

“Teknoloji çevirmenlerin yerini alamaz. Çevirmenlerin yerini ancak teknolojiden yararlanan diğer çevirmenler alır.”

Teknoloji destekli çeviri hizmetleri bugün giderek daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Sektörde rekabet sürdürebilmek için şirketler müşterilerine en uygun teknolojilerden yararlanarak çeviri hizmeti sunuyor. Makine çeviri teknolojisi bugün emekleme aşamasında olsa bile bundan 10 yıl sonra bu teknolojinin çeviri dünyasında standart halini alacağını söylemek pek de abartı olmaz.

5. Herkes İngilizce Konuştuğu İçin Çeviriye Gerek Yok

Bugün İngilizce dünyanın en çok konuşulan dili olsa bile bu alanda da eksiklikler bulunuyor. ABD İstatistik Bürosu’na göre 2020 yılına kadar piyasada 83.000 adet İngilizce mütercim-tercüman eksiği bulunacak. Buna ek olarak İngilizce çeviri hizmetleri sektörü de ciddi bir şekilde büyümeye devam edecek.

Dünya genelinde anadili İngilizce olan yaklaşık 400 milyon kişi var. En az bir milyar kişi de az ya da çok İngilizce konuşabiliyor. Ancak bu durum, bir milyar kişinin İngilizceyi tabiri caizse sular seller gibi konuştuğu anlamına gelmiyor. Bu kişilerin de ciddi oranda simültane çeviri hizmetlerine ihtiyacı bulunuyor.

Bulut tabanlı simültane çeviri hizmetleri yaygınlaştığı için özellikle hukuk ve tıp alanlarında çeviriye olan ihtiyaç ortadan kalkmayı bırakın, daha da artıyor. Tıbbi ve adli konularda deneyimli çevirmenlere olan gereksinim, uzaktan çeviri hizmetleriyle daha kolay karşılanabilir duruma geliyor.

Teknoloji bireylere ve kurumlara pek çok yeni fırsat sunuyor. Özellikle çeviri dünyasında bu fırsatlardan yararlanmak hem insanlığa hem de kurumlara pek çok cazip avantaj sunuyor. Bu fırsatlardan yararlanmak konusunda tereddüt etmenin de pek bir anlamı yok…

Anahtar kelimenizi girin